actions speak louder than words

Wednesday, July 22, 2009

Posted by yuss yusoff on Wednesday, July 22, 2009 in , | 2 comments
Salam.

Terbaca artikel dalam UM pada hari ini ( http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0722&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_07.htm)

Copy Pastenya :

Pegawai dilarang hadir mesyuarat anjuran kerajaan pembangkang

KUALA LUMPUR 21 Julai - Berkuat kuasa serta-merta, semua pegawai agensi dan jabatan di bawah Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani dilarang menghadiri sebarang mesyuarat atau kursus anjuran kerajaan negeri yang dikuasai pembangkang.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Noh Omar berkata, arahan itu dikeluarkan ekoran kegagalan kerajaan negeri menyumbang dana atau bantuan kepada jabatan dan agensi di bawah kementerian itu.

Beliau menegaskan, kehadiran pegawai di bawah kementeriannya ke mesyuarat atau kursus di negeri-negeri yang dikuasai pembangkang hanya membuang masa tanpa ada sebarang usaha boleh dilakukan demi kebaikan rakyat.

"Di dalam mesyuarat pembangunan negeri atau daerah, perkara dibincang biasanya berkisar mengenai projek serta aktiviti yang mahu dijalankan oleh sesebuah agensi dan jabatan.

"Masalah di negeri-negeri ini, mereka hanya pandai mengarah tetapi tiada dana diberikan. Alih-alih, Kerajaan Pusat juga yang beri dana dan mereka yang dapat nama," katanya.

Beliau bercakap kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) 2008 di Hotel Grand Seasons di sini hari ini.

Turut hadir Pengerusi LKIM, Datuk Abdul Rahim Ismail dan Ketua Pengarahnya, Datuk Mustafa Ahmad.
Pada majlis itu, Noh menyampaikan anugerah tersebut kepada 120 orang kakitangan pelbagai jawatan.

Mustafa turut menerima Anugerah Emas LKIM di atas khidmatnya selama 30 tahun bersama LKIM.
Ditanya mengenai tindakan terhadap pegawai yang mengingkari arahan itu, beliau menegaskan tindakan tatatertib akan diambil terhadap mereka.

"Anda bekerja, pergi mesyuarat kononnya, tetapi tiada apa boleh dilakukan untuk rakyat.
"Disebabkan ia jelas tidak membawa kebaikan, tindakan tatatertib akan diambil terhadap mereka yang melanggar arahan ini," tegasnya.

Sementara itu, beliau memberitahu, elaun sara hidup sebanyak RM200 yang dinikmati seramai 55,000 nelayan kecil kini, tidak lagi akan dimasukkan ke akaun bank penerima.
Sebaliknya beliau berkata, nelayan terlibat perlu hadir sendiri ke pejabat LKIM untuk mendapatkan wang tersebut dan mereka akan dikumpulkan di dalam sebuah majlis.

Menurut beliau, ia bagi membolehkan pihak LKIM bertemu dengan nelayan kecil tersebut bagi mendekati serta memotivasikan mereka agar berubah menjadi lebih baik.

"Ia akan dilaksanakan secara berperingkat bermula di kawasan saya (Tanjung Karang) mulai 10 September depan. Kalau boleh, nelayan-nelayan kecil ini mahu dimotivasikan dan dibantu menjadi nelayan lautan dalam," katanya.

Terserlah sebenarnya perangai dan sikap sesetengah pemimpin kita a.k.a Pak Menteri., apabila menunjukkan sikap yang tidak munasabah, tamak, dan mementingkan diri (meraih nama dan gelaran).

Alasan kerajaan negeri (pembangkang) tidak menyumbang dana kepada jabatan adalah tidak munasabah, adakah tiada langsung sumbangan kerajaan negeri (pembangkang) kepada kerajaan Pusat, walaupun bukan dalam bentuk wang, tanah, kelengkapan, layanan dan kerjasama? itu tidak dikira sumbangan kah?

Adakah pegawai2 kerajaan yang bermesyuarat (dgn kerajaan negeri) selama ini betul2 membuang masa dan langsung tiada manafaat? Jadi apa perkiraannya layanan kerajaan Kelantan ketika pelancaran ECER dulu? tidak bermakna majlis itu?

Kalau takut sangat kerajaan Pusat tidak dapat nama di sebalik sumbangan yang diberikan, baik buat signboard besar2 tulis kat situ projek biayaan siapa. Tapi rasanya sistem ini dah lama diamalkan : " INI ADALAH SATU PROJEK KERAJAAN B.... N..)", takkan tak berkesan kot? Ntahla sejak runtuhnya Stadium Sultan Mizan tu agaknya slogan itu dah tak dugunapakai dah kot.

Berprasangka baik itu lebih baik dari kata-kata yang menyakitkan.

Wallahu`allam.

2 comments:

small magician said...

erm sme jer due2..
sume nk kjar name dan pangkat jer..
bek b or pmbangkang..
yg tol2 ikhlas sorg due je..

ustyus said...

salah tu, sorg dua yg kejar pangkat baru betul!

Search Our Site

Bookmark Us

Delicious Digg Facebook Favorites More Stumbleupon Twitter